Agaathhof Groningen

 

Het Agaathhof bestaat uit 17 moderne stadswoningen rondom een groen gemeenschappelijk hofje in het centrum van Groningen. Vorm, compositie, detaillering en materiaalgebruik zijn afgestemd op het bestaande historische stratenpatroon en de architectuur.

De woningen en de hof zijn 1. 5 meter boven het straatniveau opgetild. Zo ontstaat er ruimte voor een parkeergarage, een fietsenstalling en de bergingen van alle woningen. De woningen zijn verdeeld in drie verschillende bouwblokken rond het hof. Hierdoor ontstaat een intiem hof en hebben en hebben de woningen verschillende oriëntaties. De twee kopwoningen met een extra verdieping in een kap accentueren het wooncomplex en bepalen het gevelaanzicht vanaf de Lutkenieuwstraat. Door het gebruik van een karakteristieke rode baksteen in de gevels, in verschillende metselverbanden en verdiept liggende vlakken, in combinatie met grote raampartijen die het licht op een aangename wijze in het huis brengen wordt het project zorgvuldig in de bestaande context ingebed.

Alle Hof- en Kopwoningen hebben in basis een gelijke structuur. Binnen deze structuur is een flexibele indeling mogelijk en kan de lay-out worden afgestemd op specifieke woonwensen. De begane grond is met een vide aan de voorzijde verbonden met de eerste verdieping. Een woonkeuken op de begane grond, een leefruimte op de eerste verdieping en op de bovenste etage twee grote slaapvertrekken, de badkamer en de inloopkast met installatie-ruimte is een voor de hand liggende indeling. Aan huis werken kan met een variant op deze indeling: de benedenverdieping kan kantoor worden en het wonen doen we in het geheel op de verdieping. Ook juist het accent op meer slaapkamerruimte is mogelijk. Beneden bijvoorbeeld het hele woonprogramma realiseren en de eerste verdieping bij het slapen betrekken.