Nieuwbouw DUO Groningen

De Kempkensberg is een kantoorgebouw aan de gelijknamige straat in de stad Groningen. Het pand is genoemd naar een heuvel, de Kempkensberg, die zich vroeger op dezelfde locatie bevond. Het 92 meter hoge gebouw is ontworpen door het architectenbureau UNStudio en kenmerkt zich door vloeiende lijnen. In maart 2011 werd het gebouw opgeleverd.

Het pand is bedoeld als vervanging van vier oudere kantoortorens, die in de jaren ’70 en '80 gebouwd werden. Hierin waren de IBG (de tegenwoordige DUO) en de Belastingdienst gevestigd. Uit onderzoek bleek dat sloop en nieuwbouw goedkoper was dan renovatie. In opdracht van de toekomstige huurders (dezelfde twee organisaties) gunde de Rijksgebouwendienst de bouwopdracht door middel van een PPS-constructie aan het consortium DUO². In dit samenwerkingsverband participeerden Strukton, Ballast Nedam en John Laing. De bouwsom bedroeg ruim 100 miljoen euro.

Het nieuwe complex is met een hoogte van 92 meter het hoogste kantoorgebouw in de stad. Alleen de Martinitoren is hoger, namelijk 97 meter.

Het gebouw wordt in de volksmond ook wel het cruiseschip genoemd.